De beste anti-burn-out-remedie ben je zelf!

De beste anti-burn-out-remedie ben je zelf!

Beste ondernemende vrouw,

Veranderen van binnenuit...het kan! 

Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • zeg ik vaak ja als ik nee wil zeggen? 
 • heb ik dikwijls last van schuldgevoel bij confrontaties? 
 • pieker ik me rot als ik een knoop moet doorhakken? 
 • heb ik nogal eens last van dominante, gevoelloze collega's/partners?
 • ben ik de snelle veranderingen écht beu want ik krijg weinig ondersteuning? 
 • voel ik me onbegrepen en onzichtbaar?
 • denk ik vaak dat anderen alles beter kunnen? 
 • geven de opgelegde  to-do-lists me veel mentale onrust? 

Herken je hier jezelf vrij goed in? Dan zijn dit op langere termijn stressoren die je kunnen uitputten.

Als dat gebeurt, ga je in overlevingsmodus: of je vlucht, of je vecht, of erger nog, je bevriest. Angst neem de overhand en je gaat jezelf beschermen tegen de buitenwereld. Je vervreemd van jezelf en je omgeving. Dit heeft veel te maken met hoe we onszelf geconditioneerd hebben als kind. 

Ken je 'Inside Out'? Dat is die leuke film voor kids waarbij elke basisemotie aan een bedieningspaneel zit in het hoofd van Riley, het hoofdpersonage.  Angst, afkeer, verdriet, boosheid en plezier. Wanneer plezier de controle wil houden en geen enkele andere emoties toelaat aan het paneel, wordt Riley na een tijdje gevoelloos. Dat komt doordat haar ouders haar negeren in wat haar verlangens zijn en ze niet voldoende gehoord en gezien wordt. 

Herken je dat? 

In een goed bedoelde traditionele opvoedingsstijl werd menig keer de mond gesnoerd want kinderen moesten gehoorzamen en ouders waren de baas. Dat is nog niet zoveel anders in de werkcultuur, vind je ook niet? Dus blijven we ons aanpassen. (ik geef toe...ik overdrijf een beetje! :-))

De ondernemers zijn meestal de 'rebellen', terwijl werknemers zich in bochten wringen om -nog steeds- in het plaatje te passen. Structuren en systemen die misschien niet meer zo relevant zijn sinds de start van het digitale tijdperk. Deze steeds sneller draaiende wereld geeft nieuwe uitdagingen, waaronder een veranderende mindset! 

En...aangezien we geen robotten zijn, vraagt dat de verantwoordelijkheid van ieder van ons om eens goed voor eigen deur te vegen en misschien ook te stoppen als pot de ketel te verwijten. 

Wat mij betreft kan het dus ANDERS, meer in verbinding vanuit ons hart! Iedereen kan veel meer bijdragen dan we denken! Aangezien je anderen niet zomaar kan veranderen, start alles bij jezelf! Wordt zelf bewust en wordt 'ondernemer' van je eigen werk en leven. Wil dat zeggen dat we allemaal zelfstandig moeten worden. Neen. 

Maar we kunnen wel leren in balans te blijven met hart en ziel voor meer erkenning en betrokkenheid:

 • durven je eigen grens trekken en aangeven
 • loslaten wat anderen denken over jou
 • je eigen oordeel over jezelf leren loslaten
 • zelfredzamer en zelfsturend worden
 • je eigen tempo aannemen en communiceren
 • zelfvertrouwen (her)activeren
 • durven ontspannen op tijd en stond
 • je intuïtie en je hart leren volgen en flexibeler worden

Nu vraag je je zeker af hoe je dat doet, waarom en waarom je mij moet geloven? 

Wel...je kan ook niets doen...en wachten...al weet ik niet goed op wat? Op jezelf uitputten misschien? Of tot het beter wordt? Als je niets doet, wordt het niet beter, ik ging er namelijk zelf doorheen dus ja,...ik weet er iets van...

Mijn strategie? 

Je kan alvast starten met de fundamenten van 'verbindend communiceren' met jezelf:

 1. Stop het pleasen en het (ver)oordelen. Doorbreek het rationaliseren en mogelijks compensatiegedrag op materieel gebied en sta jezelf eens een time-out toe. Jij wil meer voldoening halen uit je werk en leven dus is het nodig stil te staan bij de oorzaken van je eigen gedrag. Wees daarbij mild voor jezelf!
 2. Sta je emoties en gevoelens toe, welke gedachten heb je daarbij en wat is jou specifieke behoefte/gemis? M.a.w. wat heb jij nodig om zichtbaar te worden? Wat vermijd je door je niet uit te spreken?
 3. Stel, je bent 5 jaar verder,...hoe wil jij jezelf zien in het leven staan? Wat zal maken dat je voldoening hebt?

Wil je graag tijd nemen voor wat interessante boeken die hiermee verband houden,  heet ik je welkom wat inspiratie op te doen via 

Heb je al genoeg boeken ter hand genomen of je leest niet zo graag, vertel ik je er graag zelf meer over. Neem gerust contact met mij via deze 

en laat je vraag na + je email. Je mag ook altijd je interesse tonen door je in te schrijven op de nieuwsbrief,

, waarin ik je maandelijks op de hoogte breng van nieuwe inzichten en aanbiedingen!

Hartelijke groeten en graag tot een volgende keer, 

Véronique
{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x