Gelukkig zijn: alles tussen zwart & wit

Gelukkig zijn: alles tussen zwart & wit

Ooit was ik een zwart-wit-kijker! Althans, ontdekte ik later, was dit het gedrag dat ik onbewust kreeg aangeleerd. Mijn allereerste werkgever drukte mij dit op de neus. Hij was direct en het voelde als een persoonlijke aanval, vooral omdat hij vroeg of mijn ouders ook zo’n zwart-wit-kijkers waren. Wie was hij om mijn ouders zo bruut te beoordelen? 

Bij de volgende werkgever werd me in een evaluatiegesprek op een meer vriendelijke manier gezegd dat ik zeer defensief was en daar echt wel iets moest aan doen. Het feit alleen al dat me dat werd verweten, zorgde ervoor dat mijn verdedigingsmechanisme nog meer in gang schoot. 

Bijgevolg had ik natuurlijk de grootste moeite om op een neutrale manier te communiceren met anderen. 

Het frustreerde mij, want ik wou wel makkelijker kunnen omgaan met wat anderen over mij te zeggen hadden en misschien zelfs leren van hen in plaats van tegen te pruttelen. 

Neen, hier werd ik niet gelukkig van. Ik was ontevreden met mezelf. Wat ik toen nog niet wist, was dat ontevredenheid een prachtige kans is, lieve mensen, om op zelfonderzoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak. Dus, story of my life, wat deed ik? Volharden in de boosheid. Nu is doorzettingsvermogen een mooie eigenschap, ten minste als je dat niet doet in een richting die je hindert om voluit in het leven te staan. 

Intussen heb ik geleerd, met vallen en opstaan, dat het leven één groot avontuur kan zijn, als je durft in eigen boezem te kijken. Anderen houden je een spiegel voor en die spiegel is een mogelijkheid naar jezelf te kijken. Misschien is dit wel de manier om te ontdekken wat jou al je hele leven tegenhoudt om de gelukkigste versie van jezelf te zijn. Het zou zomaar eens kunnen dat je, enkel door je gewoontes in kaart te brengen, beter aanvaardt dat je ‘denken’ en het gedrag dat daarmee gepaard gaat kan veranderen. 

Als je dàt ontdekt, weet je ook dat je veel meer potentieel hebt dan je oorspronkelijk dacht. Tussen zwart en wit, liggen ontelbare kleuren verscholen die je leven zoveel zonniger, warmer en krachtiger kunnen maken. Je krijgt meer evenwicht in jezelf en daardoor neem je ook externe omstandigheden minder persoonlijk. 

Ze zijn helemaal niet persoonlijk! Het is jouw perceptie op de wereld, vanuit wat jij jezelf ooit als kind, en ook later nog, hebt ingeprent, ‘onbewust’ gedreven vanuit je omgeving waarin je bent opgegroeid. 

Duurzaam geluk is wakker worden uit je onbewuste leven en kiezen om jezelf de plek te gunnen die je verdient. Geluk is namelijk je geboorterecht! Durf door je angst kijken en ga voor wat je zelf echt wil en vergeet niet te genieten van elk moment op je nieuwe pad! Heb geduld met jezelf en weet dat vallen en opstaan hoort bij succesvolle mensen! Wat je uiterlijk ziet is een gevolg van veel probeersels. 

Wie zich wil ontwikkelen tot een krachtigere versie van zichzelf, zal gaandeweg gelukkiger leven en steeds minder het idee hebben dat deze planeet enkel dient om te overleven! En onthoud vooral: zonder de anderen om ons heen is er geen ontwikkeling mogelijk! We are all under the same sun!  

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x