Ratio-management versus Humaan Leiderschap: post-Corona-evenwicht!

Ratio-management versus Humaan Leiderschap: post-Corona-evenwicht!

Lieve lezer, 

Met dit schrijven richt ik me tot onze Vlaamse Managing Directors  in de private sector tussen 50 en 250 werknemers. Want, beste MD's, wat kan ik jullie uitdaging anno 2022 goed begrijpen! 

Ik verklaar mij nader:

  • je wil 'zinnig' groeien met je organisatie, maar de focus lag te lang op het operationele draaiende houden
  • daarbovenop kamp je met 'gouden-kooi-werknemers' die het comfort van thuiswerk niet snel willen loslaten
  • anderen snakken naar meer werkplezier, menselijke betrokkenheid of nieuwe uitdaging
  • je ziet de nood voor jobcrafting maar slaagde nog niet in de praktische uitvoering
  • je wenst te investeren  in een 'mensgericht' personeelsbeleid ten gunste van gepassioneerde werknemers
  • je durft daarbij 'old-school-mindset' los te laten en kiest voor een talentgedreven, persoonlijke aanpak

MAAR... je bent ook maar een mens en dus hoef je dit niet alleen te doen (ook al denk je dat misschien)

Het 'beheren' (lees, operationeel draaiende houden) en dus managen van wat gevraagd wordt is nodig, maar dit gaat om KT uitvoerende taken van taakgerichte managers en hun teams. Deze focus impliceert voornamelijk een top down gedreven, rationele aanpak met minder aandacht voor het gevoelsmatige wat onvermijdelijk speelt. 

Werkbaar werk, welzijn en levenslang leren zijn vaak gebruikte termen op de arbeidsmarkt, maar hoe worden ze ingevuld in de praktijk. In mijn ogen vaak te oppervlakkig, te kort door de bocht en te weinig ECHT.

ECHT is niet perfect en mensen hebben vandaag, meer dan ooit nood aan vertrouwensvolle omgevingen waarin ze én met hun gevoel én met hun individueel potentieel terecht kunnen. Want bekijk het ook eens van de kant van de werknemer:

  • frustratie vanwege Coronabeleid en dus werkende mama/papa en oppas/leerkracht tegelijk
  • frustratie vanwege een gevoel niet gehoord in eigen behoeften door de werkgever
  • frustratie vanwege te weinig autonomie, verbinding of zelfs het inzetten van de juiste competenties en laat deze nu net de 3 fundamenten zijn van een mens om zich 'compleet' te voelen
  • twijfel over eigen kunnen en goed genoeg zijn vanwege te weinig positieve motivatie

De kunst is dus om een 'betrokken' omgeving te creëren waar je zowel nieuwkomers als bestaande werknemers/managers duurzaam kan begeleiden in

  1. wie ben ik in leven en werk, wat wil ik, wat kan ik al en waar ligt de gap in bijleren naar mijn doelen
  2. een ontwikkelproces voor elk individu binnen de organisatie, inspelend op persoonsbehoeften én organisatiedoelen (energiemanagement, talentontwikkeling, 21ste eeuwse vaardigheden)
  3. de dynamieken van de organisatie en de durf af en toe tegen de stroom in te gaan, ten gunste van vooruitgang (werken op mindset/overtuigingen: je bent wat je gelooft!)

Dit is wat ik noem 'Humaan Leiderschap'. Het is de mens als GEHEEL zien en niet enkel als 'prestatiepaard'.  Alle goede intenties ten spijt is er nog steeds een hele grote gap te dichten waarbij mensen ECHT gezien worden. 

Met MindReset creëer ik graag mee de ruimte en de tijd die nodig is om die 'Human touch in a digital world' te helpen neerzetten. Met waarden als vertrouwen, authenticiteit en passie voor het ware menselijk potentieel, werk ik graag mee aan een groeimindset berustend op wat mensen uniek maakt. Dàt is krachtig leiderschap!

In deze lentemaand ben ik elke vrijdag beschikbaar op veronique.elsen@mindreset.be of via het contactformulier van mijn website www.mindreset.be. Wil je meer horen en zien over mijn aanpak, lees dan alvast eens dàt deel op mijn website en laat van je horen bij interesse!

hartelijke groeten, 

Véronique



{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x